Ile kalorii ma por?

„Ile kalorii ma por?” – to pytanie zadają sobie nie tylko dietetycy, ale też wszyscy, którzy chcą odżywiać się świadomie. Por, choć często pomijany na rzecz popularniejszej cebuli czy czosnku, to warzywo o niezwykłych właściwościach i zaskakująco niskiej kaloryczności. W tym artykule rozłożymy go na czynniki pierwsze: od wartości odżywczych po praktyczne zastosowania w kuchni. Gotowi na porową rewolucję?

Por – skromny bohater niskokalorycznej kuchni

Por to warzywo z rodziny amarylkowatych, bliski krewny cebuli i czosnku. W przeciwieństwie do nich, ma jednak delikatniejszy smak i… znacznie mniej kalorii. Średnia wartość energetyczna 100 gramów pora to zaledwie 61 kcal. Dla porównania – taka sama ilość cebuli to około 40 kcal, ale już czosnku aż 149 kcal. Co ciekawe, aż 90% pora to woda – stąd jego lekkość i orzeźwiający charakter.

Ile kalorii ma por?

Pamiętam, jak pierwszy raz przygotowywałam zupę porową. „To na pewno będzie bez smaku” – myślałam, widząc te blade łodygi. Jakie było moje zdziwienie, gdy po dodaniu odrobiny tymianku i pieprzu danie okazało się hitem rodzinnego obiadu!

Wartość odżywcza pora – nie tylko kalorie

Skupiając się wyłącznie na tym, ile kalorii ma por, można przeoczyć jego prawdziwe bogactwo. To warzywo to prawdziwa multiwitamina w naturze:

  • Błonnik (1,8 g/100 g) – wspiera trawienie i daje uczucie sytości
  • Witamina K – jedna porcja (ok. 90 g) pokrywa 52% dziennego zapotrzebowania
  • Kwas foliowy – szczególnie ważny dla kobiet w ciąży
  • Flawonoidy – naturalne przeciwutleniacze

W 2022 roku badania Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie wykazały, że regularne spożywanie pora może obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL nawet o 12% w ciągu 3 miesięcy.

Por vs. inne warzywa – jak wypada w rankingu?

Postawmy go w szranki z popularnymi warzywami (wartości na 100 g):

Warzywo Kalorie Błonnik Cena (średnia 2024)
Por 61 kcal 1,8 g 3-5 zł/szt.
Marchew 41 kcal 2,8 g 2-4 zł/kg
Brokuł 34 kcal 2,6 g 6-8 zł/kg

Jak wykorzystać pora w kuchni?

Najczęściej trafia do zup (porowa to klasyk!), ale to dopiero początek możliwości. Biała część doskonale smakuje:

  • Duszona na maśle z odrobiną soli
  • Zapiekana pod beszamelem
  • Jako baza do fit past do kanapek

Zielone liście (które wielu niestety wyrzuca) warto wykorzystać jak natkę pietruszki – do sałatek, zup czy koktajli. Serio, nie marnujcie tego!

Dla kogo szczególnie polecany jest por?

Ze względu na niską kaloryczność i wysoką wartość odżywczą, por powinien znaleźć się w diecie:

  • Osób na redukcji – syci, nie tucząc
  • Wegetarian – jako źródło żelaza
  • Seniorów – łatwy do pogryzienia po ugotowaniu
  • Kobiet planujących ciążę – dzięki zawartości kwasu foliowego

Uwaga: osoby z wrażliwym żołądkiem powinny wprowadzać go stopniowo – podobnie jak cebula, może powodować wzdęcia.

Podsumowanie: por w liczbach

Podsumujmy najważniejsze dane:

  • Kaloryczność: 61 kcal/100 g
  • Zawartość wody: 90%
  • Sezonowość: najlepszy od września do kwietnia
  • Czas gotowania: 5-10 minut (al dente)

Jak widać, odpowiedź na pytanie „ile kalorii ma por” to dopiero początek fascynującej opowieści o tym niepozornym warzywie. A Ty – jak najczęściej przyrządzasz pora? Masz swój sprawdzony sposób? Podziel się w komentarzu – może zainspirujesz innych do kulinarnych eksperymentów!

PS Jeśli ten artykuł Ci się spodobał, koniecznie spróbuj naszego przepisu na krem z pora z prażonymi migdałami – przepis czeka w kolejnym poście 😉

Ile kalorii ma bakłażan?

Ile kalorii ma seler?